VZDĚLÁVÁME SE V MORAVSKOSLEZSKÝCH BESKYDECH 24. DUBNA 2015 - 26. DUBNA 2015

Našemu klubu se naskytla možnost odjet s rodiči a dětmi na prodloužený víkend do Moravskoslezských Beskyd. Ihned jsme této možnosti využili. Vzdělávací akce se zúčastnilo celkem 6 rodičů se svými dětmi. V pátek 24. dubna 2015 jsme se všichni se svou bagáží sešli u klubu a nedočkavě vyhlíželi autobus. Ve 13 hodin řidič nastartoval a vydali jsme se do Ostravice v Moravskoslezských Beskydech.

Po příjezdu k horskému hotelu Liptov, Ostravice se klienti ubytovali, děti ihned využily hřiště. V pátek odpoledne byl naplánován společný program, kdy byl prvně rodičům s dětmi představen ubytovací řád zařízení a následně organizace pobytu tak, aby vyhovovala všem zúčastněným. S rodiči byla probrána důležitost společného trávení volného času rodiče a dítěte na jeho rozvoj. Poté následovala společná aktivita batikování, kterou mnoho klientů dělalo poprvé. Děti na trička navazovaly gumičky, rodiče pomáhali omotávat provázek a pracovali s nůžkami. Ponoření trička do barvy provázelo velké napětí a horlivé míchání oblečení v barvě, tak aby se rovnoměrně obarvilo. Po večeři se všichni chopili nůžek a netrpělivě začali stříhat provázky a gumičky. Batikovaná trička se velmi povedla, každé bylo originální. Následovalo uspání dětí a strávení společného času pracovnic a klientů ve společenské místnosti s cílem sdílení zážitků.
Sobota byla zahájena budíčkem v 7.30 h, následovala rozcvička, při níž se děti proběhly do kopce a protáhly si celé tělo. Po snídani jsme se všichni vydali na výlet směr Smrček. Slunce nám svítilo a cesta rychle utíkala. Sešli jsme do města, kde jsme se občerstvili a nakoupili v místní samoobsluze špekáčky na večerní opékání. Pro děti a rodiče bylo připraveno pár her týkající se okolí, aby jim cesta do kopce rychle utíkala. Děti nadšeně běhaly a hledaly nejen turistické značky. Vzhledem k času, který jsme měli vyhrazen na výlet, jsme jej museli částečně zkrátit. Společně jsme vyšlapali až k hotelu Beltine, od kterého byl krásný výhled Lysou horu (nejvyšší horu Moravskoslezských Beskyd), dále na město Ostravici a také na místo našeho ubytování. Rodiče s dětmi statečně došli do místa našeho ubytování a zdolali vzdálenost 6 kilometrů. Po obědě si všichni užili zasloužený odpočinek. Před večeří jsme se s dětmi vydali do lesa, abychom nasbíraly pruty, které jsme využili na opékání špekáčků. Rodiče se spolu s asistentkou vrhli na přípravu ohniště. Při rozpálení ohně už byly děti nedočkavé, kdy začneme opékat. Čas u opékání jsme si zpříjemnili zpíváním, sdílením zážitků a podporou dětí při opékání špekáčků.
Neděle započala opět budíčkem a rozcvičkou, které se tentokrát aktivně zúčastnili i někteří rodiče. Po snídani byl klientům nabídnut prostor pro sbalení se. Následovalo soutěžní dopoledne. Zahájili jsme jej vytvořením družstev, které vždy tvořil jeden rodič a jedno dítě. Poté vše mohlo začít. První disciplínou byla přetahovaná. V některých klientkách se vzbudil soutěživý duch a bylo těžké je od hry odtrhnout, přestože je již bolely ruce. Následoval hod šiškami na cíl. Podpora a motivace dětí klienty byla úctyhodná. Poté se rodiče s dětmi rozdělili. Děti měly za úkol postavit věž a rodiče procvičit mimické svaly při shazování mincí z obličeje, které byly připevněny krémem. Všichni jsme se přesunuli do lesa, kde na nás čekala pavučina, jejímž prolezením měly děti i rodiče prokázat svou ohebnost. Ze začátku se děti bály, ale když viděly, že to zvládly maminky i tatínek, hned se do toho pustily také. Poslední disciplínou bylo hledání dvojice obrázků a jejich přiřazení v okolí hotelu, včetně lesa. Vzhledem k bezpečnosti úkol plnilo vždy jen jedno družstvo a byl měřen čas, aby mohly být porovnány výkony. Ostatní družstva se věnovala omalovánkám s indiánskou tématikou. Čím více družstev mělo poslední disciplínu splněnu, tím více rostl adrenalin a povzbuzování ostatních klientů i dětí. Dopoledne bylo pro všechny náročné, proto následovala volná chvíle ukončená obědem. Po obědě následovalo vyhlášení výsledků soutěžního dopoledne, na něž si děti i pracovnice oblékly trička, která vyráběla v pátek po příjezdu na vzdělávací akci. Výsledky byly překvapivé. Po předání diplomů a výher následovalo společné focení a loučení s místem, kde jsme strávili pobyt plný zážitků a nových informací.